Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Moara Domnească

Localitate: Moara Domnească
UAT: Râfov
Județ: Prahova
Adresă: DJ 101D
Reper geografic Pe partea stângă a DJ 101D dinspre Râfov, la intrarea dinspre sud în Moara Domnească, peste Părăul Rece, înainte de poduri, vizavi aflându-se Pădurea Neagră.
Tip de proprietate: Proprietatea publică a statului
Istoric: A fost adusă de pe malul pârâului, lângă ea fiind construită o măsuță.
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Eroziune, inundații, agricultură.
Data documentării: 16.04.2018 ora 10:18
Observații: Crucea se asociază cu fântâna cu cumpănă aflată la 5 m nord distanță.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Pe față este decorată cu un medalion format dintr-o inscripție circulară în interiorul căruia se află o rozetă. Este văruită în alb. Aceasta nu a avut sau nu mai are capitel și este înclinată spre partea stângă. Se observă inscripții pe cap și pe brațe, în jurul medalionului, probabil fiind vorba de tetragrama IC-XC-NI-KA. Pe picior, față și stânga, se deslușesc inscripții în caractere chirilice, greu de descifrat din cauza stării de conservare a crucii. Crucea nu are o bază, ea fiind îngropată direct în pământ, motiv pentru care o parte a inscripțiilor sunt acoperite de sol. Starea de conservare este precară.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)=159 cm; Lățime (l)=27-33 cm; Grosime (Gr.)=23-25 cm; Lungime brațe (l.br.)=75 cm; Lățime brațe (l. br.)=34 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)=23 cm Rozetă: Diametru (d.) rozetă=27 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții, probabil în alfabet de tranziție, fără urme de pictură. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.) frontal=27 cm; Lungime rând (L. r.) stânga=20cm; Înălțime literă (h. li.) frontal=5cm, Înălțime literă (h. li.) stânga=5 cm.

Share Post :

Leave a Reply