Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Plavia

Localitate: Plavia
Județ: Prahova
Adresă: DJ102C nr. 37
Reper geografic În centrul localității, în curtea Bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, în cimitirul bisericii, pe partea dreaptă a drumului DJ102C, dinspre Valea Bobului.
Tip de proprietate: Proprietate privată
Orientare: Vest
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune, vandalism.
Lucrări anterioare de restaurare: Dată cu var
Data documentării: 10.05.2018 ora 10:33
Observații: Crucea se află în fața mormintelor, cu fața la drum.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Nu are capitel. Pe față, picior, pe laterala dreaptă pe picior și braț și pe laterala stângă pe picior și pe braț este inscripționată cu texte în alfabet chirilic. Nu se observă fără urme de pictură. Are medalioane circulare tangente la medalionul central în punctele de intersecție a două diametre perpendiculare, cele patru medalioane exterioare conțin tetragramele, iar medalionul central are un model floral. Este văruită cu alb, prinsă în ciment în marginea din dreapta față, marginea din dreapta spate a capului, marginea stânga spate a brațului stâng și marginea stânga spate a piciorului, jos, sunt sparte. Partea dreaptă a crucii este obturată de lumânărar. Piciorul, în față, are inscripții pe 16 rânduri (posibil se continuă în baza de ciment); pe laterala stângă are 13 rânduri și pe laterala dreaptă are 18 sau 19 rânduri care se continuă în ciment. Textul de pe brațe este ilizibil. Pare să fi avut capitel. Stare de conservare: Bună.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 189 cm; Lățime (l)= 36-42 cm; Grosime (Gr.)= 23 cm; Lungime brațe (L.br)= 75 cm; Lățime brațe (l.br)= 37 cm; Grosime brațe (Gr.br)= 22 cm;
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L.r.)= 31 cm; Înălțime literă (h.li.)= 5 cm.

Share Post :

Leave a Reply