Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Baba Ana

Localitate: Baba Ana
Județ: Prahova
Adresă: DJ102D; Șoseaua Baba Ana - Mizil
Reper geografic Crucea se află la ieșirea din Baba Ana spre Mizil, pe marginea dreaptă a drumului DJ102A, în zona ultimelor case, vizavi de stâlpul cu transformator electric (seria PTA-1179), lângă stâlpul de electricitate numărul 75, la 1,6 kilometri sud de Mizil.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune
Data documentării: 4/28/2017
Observații: Face parte dintr-un complex de trei cruci prinse într-o platformă de ciment. Aceasta este cea din mijloc. Este marcată pe planurile directoare de tragere.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Are un capitel decorat cu o acvilă cu aripile deschise reprezentată în relief. În centrul coloanei se poate observa o cruce treflată, iar pe picior o inscripție. O altă inscripție există în partea din lateral-stânga, desfășurată pe cap, pe braț și pe picior. Inscripțiile au fost redate cu caractere latine însă sunt greu vizibile întrucât au fost acoperite și deteriorare de var. Nu prezintă urme de pictură. Ca toate celelalte cruci din acest complex, a fost văruită. Stare de conservare este bună.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 128 cm; Lățime (l)= 28-33 cm; Grosime (Gr.)= 20-22 cm; Lungime brațe (L. br.)= 58 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 20 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere latine. Inscripție picior lateral, CRUCE DIN MIJLOC: „ACEATA […] […] LOR GHEORGHE […]” Inscripție cruce față: „IS NI KA S”

Share Post :

Leave a Reply