Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Jugureni

Localitate: Jugureni
Județ: Prahova
Adresă: DJ 100H
Reper geografic Pe câmp, în dreapta șoselei care duce de la Gura Vadului la Jugureni, la circa 520 de metri est de DJ100H, la aproximativ 1 kilometru sud de Jugureni și 1000 m N-V de Ferma Dacilor, într-o cultură de viță de vie.
Tip de proprietate: Proprietate publică a statului
Orientare: S-V
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune, alunecări de teren, agricultură, vandalism.
Lucrări anterioare de restaurare: A fost vopsită cu var alb.
Data documentării: 07.06.2018 ora 13:00
Observații: În apropierea locului unde a fost găsită această cruce, pe planul director de tragere sunt marcate o fântână și o cruce la marginea unui drum.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Îi lipsește capitelul. Crucea prezintă inscripții în caractere chirilice și ornamente. Pe partea frontală a monumentului lapidar se regăsesc medalioanele circulare tangente la medalionul central în punctele de intersecție a două diametre perpendiculare. Medalionul central este conectat prin împletituri romboidale ale medalioanelor exterioare. Acesta are diametrul mai mare decât al celorlalte, având în interiorul său o inscripție inelară în caractere chirilice și un cerc concentric decorat cu o reprezentare solară. În partea inferioară a coloanei, pe picior, se desfășoară 16 rânduri de text inscripționat (restul inscripției nu se poate identifica din cauza adâncirii crucii în sol). Alte inscripții se pot observa și pe părțile laterale (15 rânduri pe latura dreaptă, 14 rânduri de text pe latura stângă). Toate aceste elemente sunt încadrate de un chenar simplu. Spatele crucii este decorat cu panglici împletite. Stare de conservare: bună.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 262 cm; Lățime (l)= 52-56 cm; Grosime (Gr.)= 27 cm; Lungime brațe (L.br)= 114 cm; Lățime brațe (l.br)= 50 cm; Grosime brațe (Gr.br)= 28 cm. Medalioane: Diametru (d.) M1= 27 cm (sus), M2, M4= 26 cm (dreapta, stânga), M3= 27 cm (jos), M5= 35 cm (centru).
Inscripții: Crucea prezintă inscripții în caractere chirilice, pe gât și pe medalioane. Pe gât:„IHЧI” (I.N.Ț.I = Iisus Nazariteanul Țarul Iudeilor). În medalioanele exterioare sunt inscripționate caractere chirilice: „IC”/„NИ”/ „KA”/ „XC” . Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 13-36 cm; Înălțime literă (h.li.)= 10 cm.

Share Post :

Leave a Reply