Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Doftana

Localitate: Doftana
UAT: Telega
Județ: Prahova
Reper geografic Se află la circa 409 metri sud-est de Penitenciarul Doftana, pe malul stâng al râului Doftana, la marginea de vest a satului omonim, într-o grădină abandonată, îngrădită de un gard din nuiele.
Tip de proprietate: Statutul proprietăţii nu este clar. Deşi este împrejmuită cu gard de nuiele, proprietatea este publică, a Primăriei Telega. În prezent, grădina este abandonată.
Istoric: Ridicată iniţial la răspântia drumului principal Câmpina-Telega cu drumul care mergea spre fostul Penitenciar Doftana.
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Agricultură
Lucrări anterioare de restaurare: Acoperită cu un strat de ciment, care în principiu ar putea fi îndepărtat.
Data documentării: 1/24/2019
Observații: Este o cruce funerară. A fost mutată din amplasamentul inițial . În prezent se află într-o grădină abandonată, împrejmuită de un gard de nuiele.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin, fără capitel. Forma şi decoraţiunile iniţiale nu pot fi stabilite din cauza acoperirii crucii cu un strat gros de câţiva cm de ciment. Roca iniţială poate fi văzută foarte puţin pe faţa opusă intrării în grădină, acolo unde tencuiala s-a spart. Crucea este îngropată într-o mare măsură în pământ. Pe faţa către intrarea în grădină este amenajat un lumânărar rudimentar din trei cărămizi.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 100 cm; Lățime (l)= 42 cm; Grosime (Gr.)= 22,5 cm; Lungime brațe (L.br)= 79,5 cm; Lățime brațe (l.br)= 40 cm; Grosime brațe (Gr.br)= 21 cm;
Inscripții: Martorii oculari spun că ar fi avut slove chirilice.

Share Post :

Leave a Reply