Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Valea Scheilor

Localitate: Valea Scheilor
Județ: Prahova
Adresă: DJ 102R, nr. 66
Reper geografic Se află în partea de nord a satului, pe marginea drumului DJ102R, către est, la circa 250 de metri sud de Biserica Buna Vestire din Valea Scheilor și la circa 40 de metri vest de malul pârâului Scheiu.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: ENE-VSV
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Eroziune, alunecări de teren
Data documentării: 7/7/2017
Observații: Punctul GPS a fost luat de la 5 m de cruce. Crucile sunt puțin retrase. Sunt expuse eroziunii.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Face parte dintr-un complex format din două cruci de piatră. Obiectivul de față este situat la stânga. Pe brațe și la intersecția celor patru brațe sunt incizate cinci medalioane. Medalionul central înscrie o cruce malteză. În jurul medalionului central sunt alte medalioane ce încadrează reliefuri reprezentând alte simboluri cruciforme. Nu prezintă urme de pictură. Pe picior, sub medalionul inferior este inscripționat un text cu caractere chirilice, cu litere de dimensiuni mari. Pe latura brațului stâng este un text de dimensiuni mari, iar pe latura stângă a piciorului se află un alt text format din caractere chirilice de mari dimensiuni. Crucea se păstrează într-o stare precară.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 140, 5 cm; Lățime (l)= 33,5 cm; Grosime (Gr.)= 24,5 cm; Lungime brațe (L. br.)= 77 cm; Lățime brațe (l. br.)= 35 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 25, 5 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice. Dimensiuni inscripții: a) Pe piciorul din față este inscripționat un text pe 3 rânduri cu următoarele dimensiuni: Lungime rând (L.r.) = 29 cm, Înălțime literă (h.li.) = 11 cm. b) Pe latura stângă este inscripționat un text pe trei rânduri cu următoarele dimensiuni: Lungime rând (L.r.)= 25 cm, Înălțime literă (h.li.) = 7,5 cm c) Pe braț este inscripționat un text pe două rânduri: Lungime rând (L.r.) = 20 cm, Înălțime literă (h.li.) = 9 cm.

Share Post :

Leave a Reply