Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Celtică | Fulga de Jos

Localitate: Fulga de Jos
UAT: Fulga
Județ: Prahova
Adresă: DJ100C, nr. 35
Reper geografic Crucea se află în partea de nord-est a satului Fulga de Jos, pe marginea DJ100C, pe partea dreaptă dinspre Fulga de Sus înspre Fulga de Jos, la intersecția dintre DJ100C și Strada Morii, vizavi de proprietatea cu nr. 606, la 2 metri de o fântână părăsită.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: E-V
Stare de conservare: Precară
Data documentării: 5/5/2017
Observații: Face parte dintr-un ansamblu de două cruci poziționate una lângă cealaltă, ID 14F fiind cea din dreapta și cea mai apropiată de fântână. Ambele cruci au fost aduse de pe insulă atunci când s-a făcut pescăria.
Tipologie cruce: Celtică
Descriere: Cruce de tip celtic cu capitel patrulater. Capul și brațele au fost fixate din nou pe picior. Joncțiunea s-a făcut prin încastrarea celor două părți într-o casetă de ciment și fier. Pe capitel, sau „pălărie”, sunt reprezentate capul și aripile unui înger. Pe spatele crucii, incizate, se pot distinge, dar cu greutate, figurile a doi sfinți. Imaginea și textul de pe picior sunt greu vizibile. Se poate distinge însă o imagine cu Iisus răstignit. Inscripțiile nu se pot citi întrucât au fost văruite și sunt deteriorare. Nu prezintă urme de pictură. Crucea a fost văruită cu alb, reparată și este stropită cu mortar de la tencuială. Se află într-o stare precară de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 115 cm. Dimensiuni capitel: h= 14 cm; L= 34 cm; gr= 13,5 cm.
Tags:

Share Post :

Leave a Reply