Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Celtică | Gura Vadului

Localitate: Gura Vadului
Județ: Prahova
Adresă: DJ 102R
Reper geografic Crucea se află în extravilanul localității Gura Vadului, la circa 770 de m vest de ieșirea din sat, pe marginea dreaptă a drumului DJ102R, pe partea stângă în sensul de mers dinspre Gura Vadului, la cca 65 de m de intersecția cu DJ73B, spre Vadu Săpat.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: ENE-VSV
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune, agricultură
Lucrări anterioare de restaurare: Da
Data documentării: 6/16/2017
Observații: Face parte dintr-un ansamblu de două cruci aflate la o distanță de 2,5 - 3 metri una de cealaltă, amplasate vis-a-vis de de viile Tohani, aproape de intersecția cu drumul care duce la viile Budureasca, pe partea stângă a drumului dinspre Gura Vadului. Crucile sunt marcate pe Planul Director de Tragere.
Tipologie cruce: Celtică
Descriere: Cruce de tip celtic cu un capitel de tip monolit, în formă de piramidă și bază paralelipipedică, pe care este inscripţionat anul „1937”. Pe capitel este reprezentat simbolul solar, sub formă de raze ce pornesc din colțurile acestuia. Latura din față a monumentului este ornamentată, pe toată suprafața, cu patru medalioane semicirculare. Cele patru medalioane sunt racordate prin modele vegetale (vrejuri), în centru formându-se un romb în interiorul căruia se vede un motiv floral, din patru petale („floare în cruce”). În interiorul medalioanelor circulare apre tetragrama„IC – XC – NI- KA”. Pe restul piciorului se găsește inscripţia. Textul este înscris cu litere latine. La baza piciorului pare să fie reprezentat un decor floral, dar numai pe jumătate (se pare că este acoperit de baza în care este prinsă crucea). Pe marginea stângă a piciorului se pot observa urmele unui text. Crucea a fost curăţată pe jumătate (în partea frontală) de muşchiul de care a fost acoperită. Se văd urme de vopsea bleu. Se află într-o stare bună de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 274 cm; Lățime (l)= 41 cm; Grosime (Gr.)= 26 cm; Lungime brațe (L br.)= 103 cm; Lățime brațe (l. br.)= 45,5 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 27 cm. Dimensiuni Capitel: Lățime= 42 cm; Lungime bază= 23 cm; Grosime = 27 cm. Dimensiuni Bază: L= 100 cm; l= 100 cm; margine= 34 cm.
Inscripții: Caractere latine: faţa 15 rânduri: „ACEASTA SF/CRUCE SA/RIDICATDE/GHEORGHE/VASILESCU/CUSOŢIASA/ERAO[…]/FII LOR SERBAN/[…]” Lateral stânga: 2 rânduri. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 32 cm; Înălțime literă (h. li.)= 5,5 cm.

Share Post :

Leave a Reply