Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Mizil

Localitate: Mizil
UAT: Mizil
Județ: Prahova
Adresă: DJ 100H; Şoseaua Fefelei; Str. Tohani, nr. 40.
Reper geografic Crucea se află în partea de nord a orașului Mizil, pe partea dreaptă a șoselei, în direcția Fefelei, pe Strada Tohani, aproape de podul peste pârâul Tohăneanca și de intrarea în satul Fefelei.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: SE-NV
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Eroziune, alunecări de teren
Data documentării: 4/28/2017
Observații: Face parte dintr-un grup de două cruci, poziționate cu fața spre șosea, în fața gardului proprietății nr. 40 de pe Strada Tohani. Este crucea din dreapta cum privești dinspre drum.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin, a avut capitel detașabil. Decorul constă din medalioane circulare tangente, medalionul superior lipsind. În interiorul medalionului central, cel care are diametrul cel mai mare, este reliefată o acvilă cu o cruce/ sceptru în cioc. Medalioanele exterioare sunt formate din vrejuri și conexate acestuia. Decorul este completat de motivele vegetale. În partea superioară a coloanei sunt inscripționate caracterele „IC”, pe brațul drept caracterele „NИ”, pe cel stâng caracterele „KA”, iar pe picior, sub reprezentarea acvilei, se regăsesc inscripționate caracterele „XC”. Spatele brațului stâng este spart. Este dată cu var, imaginile și inscripția în relief nefiind foarte clare din această cauză. Textele inscripțiilor sunt în chirilică. Nu prezintă urme de pictură. Se află într-o stare precară de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 129 cm; Lățime (l)= 30-32 cm; Grosime (Gr)= 25,5-26,5 cm; Lungime brațe (L. br.)= 64 cm; Lățime brațe (l. br.)= 30 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 25, 5 cm
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice. Crucea are inscripție numai pe față. Se pot observa numai opt rânduri. Este posibil ca inscripția să continue, dar se continuă în pământ. Inscripția este greu lizibilă. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 23 cm; Înălțime literă (h. li.)= 5 cm

Share Post :

Leave a Reply