Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | celtică? | Cioranii de Sus

Localitate: Cioranii de Sus
UAT: Ciorani
Județ: Prahova
Adresă: DN1D, nr. 711.
Reper geografic Crucea se află în zona de centru-nord a localității Cioranii de Sus, pe partea stângă a drumului DN1D, din direcția dinspre Cioranii de Jos, la 917 metri de intrarea în localitate, la 560 de metri est de malul stâng al râului Cricovu Sărat.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: NNE-SV
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune
Lucrări anterioare de restaurare: Da
Data documentării: 5/31/2017
Tipologie cruce: celtică?
Descriere: Cruce de tip celtic. Are fața orientată cu fața la drum. A fost vopsită de curând, dar se pot observa urme vechi de var, fiind folosite culori diverse: negru, verde, roșu, galben. Pe fața crucii este reprezentat, prin sculptură, Iisus Hristos răstignit. Deasupra capului se observă inscripția „IIS HS”. Sub mâini se află inscripția „NI” (sub mâna dreaptă) și „CA” (sub mâna stângă). Pe spatele crucii este reprezentată Maica Domnului, sculptată, inițialele „M.” și „D.” fiind inscripționate de o parte și de alta a imaginii. Pe partea stângă este sculptat în relief numele „FLOAREA”. Crucea este parțial acoperită de un acoperiș semicircular din tablă, cu lungimea de 26,5 cm. Este îngrădită cu un gard din fier care are înălțimea de 23-29 cm. În partea dreaptă se află un suport de lumânări, iar pe pe piciorul crucii se găsește o inscripție in caractere latine. Se află într-o stare bună de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 187 cm; Lățime (l)= 34 cm; Grosime (Gr.)= 17 cm; Lungime brațe (L. br.)= 70 cm; Lățime brațe (l. br.)= 34 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 17 cm; Dimensiuni capitel: Lungime bază = 45,5 cm; Lungime superioară= 47 cm, Înălțime= 30,5 cm; Grosime= 18,5 cm Acoperiș: Înălțime= 195 cm
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere latine. Față: „ACEASTA SF. CRU/CE SA RIFICAT DE/ION C NECUTACU/SOȚIA SA NEACA/CTIN SANDA NICO/LAE RADA ENE/VASILE IOANA …./VA ALEXANDRU/RADU GHEORGHE/NASTASIEA IONITĂ/NEACA OPREA SAN/DA MATIA IOANA/DUMITRU STA.” Lateral stânga: „FLOAREA”. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 31 cm; Înălțime literă (h. li.)= 4 cm.

Share Post :

Leave a Reply