Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Celtică | Tătaru

Localitate: Tătaru
UAT: Tătaru
Județ: Prahova
Adresă: DJ 102R, nr. 119
Reper geografic Se află în interiorul unei troițe, pe partea dreaptă a DJ 102R, în direcția Tătaru, la cca 5 metri N de drum, la cca 400 metri N-V de ieșirea din satul Călugăreni, la cca 630 metri est de satul Tătaru și la cca 650 metri S-E de dealul Vârful Ciortea.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Data documentării: 7/7/2017
Observații: Ansamblu de două cruci situate în interiorul unei troițe aflate la marginea unui drum. Nu s-au putut lua dimensiunile pentru că nu am avut acces în interior.
Tipologie cruce: Celtică
Descriere: Cruci de tip celtic. Crucea din dreapta este de dimensiuni mai mici. Este decorată cu reprezentarea pictată a lui Hristos răstignit. În rest, crucea este văruită. În partea superioară este datată cu anul 1937. Tot în partea superioară, pe capitel, apare mongrama „ISHS”. Crucea din dreapta este decorată cu o pictură care Îl reprezintă pe Iisus Hristos răstignit. Sub brațele crucii apar monogramale „NI CA”. Pe capitel apar inițialele „INRI” (Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor). Pe capitel apar inițialele „INRI” (Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor). Pe față, capitelul și corpul crucii, până la picior, este văruit cu albastru. Marginile crucii și cercul întrerupt care încadrează reprezentarea lui Iisus sunt văruite cu alb. Este o cruce de pomenire ridicată de părinți în amintirea fiilor morți. Dedicația este scrisă în limba română. Crucile se află într-o stare bună de conservare. În momentul documentării fuseseră proaspăt pictate.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere latine. Crucea din dreapta: „ACEASTA/CRUCE.SA RID/ICAT.DE.MATEIU/B.TĂTĂRUȘ:CU/SOȚIA VASILICA/CUFIISAI:/MORȚI/BARBU ȘI NEAGA/STERE ȘI IOANA/ANDREANA”.

Share Post :

Leave a Reply