Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Celtică | Telega

Localitate: Telega
UAT: Telega
Județ: Prahova
Adresă: DC 133
Reper geografic Se află lângă punctul de protecție sanitară, pe drumul spre Bușteni, dinspre centrul satului Telega, într-o curbă, pe partea stângă, îngrădită cu gard metalic vopsit gri, într-un adăpost cu acoperiș în 2 ape.
Tip de proprietate: Proprietatea publică a statului
Orientare: Vest
Stare de conservare: Mediocră
Riscuri și amenințări: Eroziune, vandalism
Data documentării: 2/11/2018
Tipologie cruce: Celtică
Descriere: Cruce de tip celtic. A fost ridicată la o răspântie de drumuri și treptat, a impus toponimul de „în vârf la cruce”. Are protuberanțe în formă de semicerc la extremitățile celor trei brațe mai scurte, acestea cuprinzând decorațiuni în relief. Crucea prezintă un medalion central care îl ilustrează pe Iisus Hristos adormit, pe cruce. Crucea prezintă trei sau patru rânduri de inscripții pe față. Muchiile brațului lung sunt acoperite de corniere din metal, destinate susținerii monumentului. În anul 2000, crucii i-a fost construit un adăpost și un gard care să îl împrejmuiască și tot atunci au fost pictate adăpostul, la interior fiind prezentată Sfânta Treime, iar la exterior Sfinții Petru și Pavel, și crucea, în culori precum albastru, galben și maro. Pictura face ca scrisul de pe față să fie ilizibil. „Coliba” de acoperire: în spatele crucii este pictată Sfânta Treime, de la stânga la dreapta, Iisus cu crucea, porumbelul - Duhul Sfânt, Dumnezeu Tatal cu sceptrul cu cruce și globul într-o mână, care ne duce cu gândul la globus cruciger, iar cu cealaltă binecuvântând. Pe pereții exteriori, pe față este o pictură a sfinților apostoli Petru și Pavel, de o parte și de alta a intrândului. Pe peretele din stânga, în mijloc este o cruce, iar în părți câte o pictură în medalion: Arhanghelii Mihail și Gavril și o scenă a nașterii Domnului. Pe peretele din dreapta, în mijloc este o cruce, iar în părți câte o pictură în medalion: botezul Domnului și Buna Vestire. Ambele cruci de pe pereții laterali sunt în relief. Tot ansamblul este înconjurat de un gard metalic, gri.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 140 cm; Lățime (l)= 30 cm; Grosime (Gr.)= 20 cm; Lungime brațe (L.br)= 76 cm; Lățime brațe (l.br.)= 30 cm, Grosime brațe (Gr. Br.)=20 cm.
Inscripții: Crucea prezintă inscripții pe trei sau patru rânduri pe față, ilizibile din cauza picturii. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 17 cm; Înălțime literă (h. li.)= 4 cm.

Share Post :

Leave a Reply