Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Apostolache

Localitate: Apostolache
Județ: Prahova
Adresă: DJ 102C, nr. 80
Reper geografic Crucea se află aproape de centrul localității Apostolache, pe marginea DJ102C, în fața clădirii ISU Apostolache și vis-a-vis de dispensar, la cca 380 de metri sud-vest de podul peste Cricovul Sărat, la 114 metri sud de Mănăstirea Apostolache.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: E-V
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune, alunecări de teren
Data documentării: 8/31/2017
Observații: Crucea este marcată pe planul director de tragere și pe harta topografică militară. Se află la 21 de metri vest-sud-vest de o fântână și vis-a-vis de o altă cruce, marcată de asemenea pe hărțile istorice menționate mai sus.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Pare să fi avut capitel, este prinsă într-un suport de calcar, iar la bază are un piron de fier. Pe cap are un text în caractere chirilice. Pe partea centrală a crucii se găsesc cinci medalioane circulare exterioare, dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat, medalionul central (M4) fiind cel mai mare. Acest medalion este decorat cu motive florale, mai exact cu două flori de crin dispuse în oglindă. Celelalte medalioane au inscripționate în interior: „IC” (M1) si „XC” (M5) pe verticală (de sus în jos), „НИ” (M2) și „KA” (M3) pe orizontală (de la stânga la dreapta), adică o tetragramă dispusă sub formă de romb. Sub medalioane, pe toate laturile piciorului crucii, este inscripționat un text, în caractere chirilice, care se întinde pe mai multe rânduri. Latura față= 14 rânduri (L=29 cm, h. li.=7 cm), latura dreaptă= 11 rânduri. Textul este adăugat ulterior, dovada acestui fapt fiind tehnica diferită de inscripționare în relief (pentru textul de pe latura frontală) și în adâncime (pentru textul de pe latura dreaptă). Pe brațe, în colțurile exterioare ale acestora, se observă câte o rozetă. Pe spatele crucii sunt trasate patru medalioane circulare exterioare, cu linia centrelor formând un triunghi isoscel, fiecare medalion fiind format din două cercuri concentrice. Pe latura din spate a crucii este inscripționat un text cu caractere chirilice (tehnică în relief) care se întinde pe 11 rânduri, având L=30 cm și h li.=6,3 cm. Se află într-o stare bună de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 277 cm; Lățime (l)= 37 cm; Grosime (Gr.)= 30 cm (sus)-33 cm (jos); lungime brațe (L. br.)= 99 cm; lățime brațe (l. Br.)= 35 cm-40 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 33, 5 cm; Dimensiune baza crucii: L = 93 cm; l = 75 cm; margine = 17 cm; Medalioane față: Diametru (d.) M1= 19 cm; Diametru (d.) M2= 19 cm; Diametru (d.) M3= 20 cm; Diametru (d.) M4= 40 cm (cercul mai mic are diametrul de 35 cm, iar cercul în care este cioplit modelul floral are diametrul de 22,5 cm); Diametru (d.) M5= 18 cm; Medalioane spate: medalion cap= 22,5 cm; cerc interior= 17 cm; medalion dreapta= 23,5 cm; cerc interior= 15 cm; medalion centru= 26 cm; cerc interior= 16 cm; medalion stânga= 23 cm; cerc interior= 19 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice: „Dumitru/ ma[...]/cruce prea/[...] cu vrerea Tatălui și cu ajutor (u) l Fiului ridicatu-s-au această sfîntă cruce în zilele Io Constantin voevod”. Pomenește „Oprea, Stan, Mihai, Ștefan (,), Radu....leat 7244” Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 30 cm; Înălțime literă (h. li.)= 6,3 cm.

Share Post :

Leave a Reply