Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Călugăreni

Localitate: Călugăreni
Județ: Prahova
Adresă: DJ 102R, nr. 102 B
Reper geografic Se află în partea de nord a localității Călugăreni, pe marginea drumului DJ 102R în direcția Tătaru, aproape de intersecția a două artere ale drumului menționat anterior.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: SE-NV
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Eroziune, alunecări de teren, vandalism
Data documentării: 7/7/2017
Observații: Crucea este vizibil afectată de eroziune și este văruită cu o nuanță nepotrivită de bleu. Face parte dintr-un ansamblu de două cruci dispuse ce mărginesc intrarea într-o troiță aflată la răscruce de drumuri.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Face parte dintr-un complex de două cruci aflat pe marginea drumului care duce spre Tătaru. Retrasă puțin, se află o troiță în interiorul căreia găsim o cruce de pomenire datată 1919. Crucea are capitel în formă de trunchi de piramidă. Pe față, în centru, prezintă o cruce excizată, încadrată într-un medalion reliefat, iar de o parte și de alta a acesteia un motiv ce amintește de o ramură de brad, încadrate într-un medalion. Pe colțuri se poate vedea un motiv de forma unui șir de mici săgeți cu vârful în sus, motiv care se regăsește pe toate laturile. Medalioanele de pe axa verticală sunt tangente la medalionul central, iar cele de pe axa orizontală sunt exterioare, fiind dispuse simetric. Pe cap se află medalionul (1) și inscripția „IC”. Pe brațul drept este un alt medalion (2) și inscripția „NI”. Pe brațul stâng este un medalion (3) și inscripția „KA”. În mijloc este un medalion (4) cu un un motiv rozetă în interior. Pe partea superioară a piciorului se află medalionul (5) și inscripția „XC”. Tetragramele sunt dispuse în formă de romb în interiorul medalioanelor. Sub acestea se desfășoară inscripția, dispusă pe unsprezece rânduri, cu caractere chirilice. În dreapta, lateral, pe braț sunt două rânduri de text, iar pe picior sunt nouă rânduri de text, pe primele trei sferturi de sus. În stânga, lateral, pe picior se vede o continuare a textului însă este ilizibil și nu se pot preciza nici numărul rândurilor inscripționate. Pe spate, în mijlocul brațelor și pe partea superioară a piciorului ,unde se află numărul 16, se găsește scris „1860 ATI P16” (datarea, pe două rânduri). A fost văruită cu alb-albastru. Se prezintă într-o stare de conservare precară.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 175 cm; Lățime (l)= 28,4 cm; Grosime (Gr.)= 27,9 cm; Lungime brațe (L. br.)= 62, 2 cm; Lățime brațe (l. br.)= 27 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.): 28, 3 cm. Capitel: Lungime bază= 51,5 cm; Lungime superior= 53 cm; Înălțime (h)= 23 cm; Grosime (gr)= 40 cm. Bază: Lungime (L)= 100 cm; Lățime (l)= 65 cm; margine= 15-38 cm. Medalioane: Diametru (d.) M1= 15,3 cm; Diametru (d.) M2= 15,3 cm; Diametru (d.) M3= 14,5 cm; Diametru (d.) M4 = 23 cm; Diametru (d.) M5= 14,8 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice. Pe piciorul din față este inscrpționat un text cu următoarele dimensiuni: L rând=28,5 cm, h literă=5 cm. Pe latura din dreaptă textul prezintă următoarele dimensiuni: L rând=23 cm, h literă =10 cm. Pe picior dimensiunile textului inscripționat este următorul: L rând=26 cm, h literă =5,7 cm, pe spate L rând=6-47 cm, h literă=7,9-15 cm.

Share Post :

Leave a Reply