Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Drăgănești

Nume: Crucea înfrângerii răscoalei seimenilor (Crucea de la Soplea)
Localitate: Drăgănești
Județ: Prahova
Reper geografic Crucea se află în partea de sud a localității, pe terenul proprietății cu numărul 93, la 210 metri est de Strada Principală, mai exat de prima cotitură după școală în direcția de mers spre Cornu de Sus, la 612 metri de râul Prahova.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Istoric: Crucea a fost ridicată cu ocazia înăbușirii răscoalei seimenilor (corp de mercenari din slujba domnitorului Țării Românești) din 1655.
Autor: Andronic (căpitanul din Gherghița)
Comanditar: Constantin Șerban (Basarab)
Orientare: E-V
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Eroziune
Data documentării: 5/4/2017
Observații: În arhiva Institutului Național al Patrimoniului există fișa de monument cu nr. XXIX-59, completată în data de 3.X.1965 de R. Crețeanu, cercetător la Direcția Monumente Istorice, în care găsim descrierea: „Cruce monumentală având dimensiunile: înălțimea dimensiunile: înălțimea deasupra solului 333, lățimea brațului transversal 108, lățimea stâlpului 54, grosimea 36 cm. Astăzi fără piuă (aceasta există azvârlită în aceeași curte) și acoperiș. Decorată pe fața anterioară cu un medalion (cu chipul maicii Domnului ?) înconjurat de o inscripție inelară în limba slavonă și de un chenar circular floral; medalionul este încadrat de 4 perechi de medalioane, așezate vertical deasupra în dreapta și în stînga, iar orizontal dedesupt. Fața posterioară este decorată cu un medalion în care sunt înscrise două triunghiuri echilaterale invers dispuse, iar pe restul suprafeței cu un decor de linii împletite. Fețele laterale sînt decorate, pe porțiunile înscrise, cu un decor de arabescuri și de motive florale. Cu excepția feței anterioare și părții inferioare a feții laterale drepte, chenar adîncit terminat jos unghiular. Inscripțiile excizate, cu litere de 7 cm, pe 3 fețe.” Crucea a fost adusă pe actualul loc, de pe câmpul de bătălie de la Soplea de pe râul Teleajen, prin anii 1870. Tot în fișa din 1965 se descria și starea monumentului: „este mult aplecată într-o parte, prezintă o plesnitură mare pe latura stângă și numeroase știrbituri pe muchii”. Totodată se propunea rearanjarea crucii într-o piuă nouă de beton, pe același loc, locul exact de unde fusese adusă nefiind cunoscut. Fișa are în anexe cinci fotografii alb-negru, crucea fiind surprinsă în patru dintre acestea. În a cincea poză apare o fântână cu cumpănă. Din fotografii se poate observa că grădina localnicului Mihai Vasile nu avea gard spre drum ceea ce poate sugera extinderea curții în zona în care a fost amplasată crucea.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Pe față este decorată cu un medalion central mare, cu diametrul de 62 cm, format din mai multe cercuri concentrice ornamentate diferit. Unul dintre aceste cercuri conține o inscripție inelară slavonă (celelalte fiind decorate cu motive vegetale stilizate) și este încadrat de alte opt medalioane exterioare, de dimensiuni mai mici, cu simboluri și caractere chirilice. Pe spate se poate observa un medalion cu diametrul de 62 cm înconjurat de motive geometrice (romburi) și valuri. Pe laturi și în partea din față putem descrifra inscripții în caractere chirilice. Crucea este înclinată spre dreapta. Partea de jos este văruită și inscripția este erodată.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 320 cm; Lățime (l)= 50 cm-52 cm; Grosime (Gr.)= 35 cm-38 cm; Lungime brațe (L. br.)= 28 cm; Lățime brațe (l. br.)= 57 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 35 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice, excizate, cu litere de 7 cm, pe 3 fețe. a) Pe fața anterioară: „CU B[UN]Ă VREREA TATĂLUI ȘI CU ÎNDEMNAREA FIIULUI ȘI CU SFĂRȘITUL SF[Ă]NTULUI DUH, RIDICATU-SE-[A]U ACEAST[Ă] SFĂNT[Ă] ȘI FĂCĂTOARE DE BIRUNȚĂ CRUCE ȘI CU HRAMUL SFENTEI ȘI BIRUITOAREI NOASTRE, CARE IAȘTE PREASFINTEI FECIOARE […] SENIE PRESFINTEI MARII B[O)G[ORIDI]Ț[A]...ÎNTRU H[RISTO]S IUBIT[OR] ȘI BINE CREDINCIOS CREȘTIN IO CONSTANTIN BASARAB VOIEVOD [...]”(6 rânduri șterse). b)Pe fața laterală dreaptă: „GHEORGHE RACOȚ, CINSTITUL CRAIUL ARDEALULUI, VĂZÎND MĂRIIA SA JALBA NOASTRĂ, MĂRIIA SA AU VENIT CU OȘTILE MĂRIIA SA ȘI CU BOIARII ȚĂRII UNELE ȘI CU PRIBEGII ASUPRA RĂSCULAȚILOR OȘTIRE […] IARĂ MĂRIIA SA […] MA […] CĂ PUSE […] AU STĂPÎNIRE […] DOMNII […] OIIATRĂ PE LOCUL MĂRIIA SA CRAIUL, ȘI AU RĂDICAT ACEASTĂ CRUCE, SĂ FIE A DOMNIEI MEL[E], MAI [?]”. c)Pe fața laterală stînga: „ISPRAVNIC ANDRONICU CĂP[I]T[AN] OT GHEORGHIȚ[A], PIS IUN[IE] 13 DNI LEAT 7163 [1655]”. Inscripții sunt redate după N. Iorga. Studii și documente, IV, p. 243-244, nr. XXIX.

Share Post :

Leave a Reply