Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Filipeștii de Târg

Nume: Crucea Negustorilor
Județ: Prahova
Adresă: Str Mihail Kogalniceanu nr. 243; DC112 nr. 243;
Reper geografic Se află aproape de ieșirea din localitate, în partea de V a localității, vis-a-vis de proprietatea nr 230, lângă un stâlp de electricitate, pe partea stângă a DC112B dinspre centrul localității, la cca 1,7 km de malul V al râului Prahova.
Tip de proprietate: Proprietate publică a statului
Orientare: Sud-Vest
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Alunecări de teren, vandalism.
Data documentării: 08.06.2018 ora: 10:45
Observații: Pe planul director de tragere este marcată o cruce în apropierea locului unde a fost identificat acest monument.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Nu are capitelul pe cap, este depus lângă laterala stângă a piciorului. Are inscripții cu caractere chirilice, fără urme de pictură. Pa partea frontală, pe cap, în partea de mijloc, are un text ilizibil, iar sub el se observă două medalioane circulare, cu urme de simboluri sau însemne indescifrabile. Medalioanele sunt circulare, cel superior este mai mic decât cel inferior. Pe brațe are câte două medalioane circulare dispuse unul deasupra celuilalt, cu însemne indescifrabile. Medalionul central este format din două cercuri concentrice, cu text dispus circular între ele și cu o reprezentare incizată în mijloc, însă ștearsă. Sub medalionul central, pe partea superioară a piciorului, sunt 2 medalioane secante, cu simboluri indescifrabile în interiorul lor. Sub ele, pe picior, se desfășoară inscripția cu caractere chirilice. Pe partea dorsală, pe cap are un motiv vegetal-floral, de sub care pleacă o bordură decorată cu incizii legate între ele, care se continuă până în partea inferioară a piciorului crucii, atât în partea stângă, cât și în partea dreaptă, unde se unesc ambele laterale și se termină în unghi. În interiorul bordurii, pe toata suprafața crucii sunt incizate romburi mici, aproape lipite între ele. Sub unghi este reprezentat un motiv vegetal floral, deasupra căruia se poate observa o reprezentare de floare de crin. Sub aceasta este incizată o acoladă, sub care este o inscripție în trei rânduri, cu caractere chirilice. Pe laterale are o bordură din cap până aproape de pământ, unde se termină tot în unghi și floare de crin. Stare de conservare bună.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h.)= 335 cm; Lățime (l.)= 40 cm; Grosime (Gr.)= 34,5 cm; Lungime brațe (L.br)= 100 cm; Lățime brațe (l.br)= 42 cm; Grosime brațe (Gr.br)= 31 cm; Capitel: Înălțime (h.)= 25 cm; Lățime (l.)= 60 cm; Grosime (Gr.)= 51 cm
Inscripții: Crucea are inscripții scrise în alfabet chirilic. Inscripția inferioară: „CEL CE PĂMĂN/TU MUTĂ [...]” Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L.r.)= 30,5 cm; Înălțime literă (h.li.)= 7 cm.

Share Post :

Leave a Reply