Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Iordăcheanu

Localitate: Iordăcheanu
Județ: Prahova
Adresă: DJ102E
Reper geografic Pe partea dreaptă a drumului în direcția Iordăcheanu, la aproximativ 200 m de intersecția DJ102E (spre Vărbila) și DJ100L (Iordăcheanu)
Tip de proprietate: Proprietate publică a statului
Orientare: Sud-Vest
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune, Vandalism
Data documentării: 11.07.2018 ora: 9:30
Observații: Fântâna din care face parte crucea se numește ”Trei cișmele”.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Este complet văruită cu alb. Are capitel în formă piramidală și are înscripționat într-un medalion dreptunghiular INÎJ - Iisus Nazariteanul Împăratul Jidanilor. Este încastrată într-o construcție cu o cameră, în peretele la baza căruia se află o cișmea. De o parte și de alta a crucii este câte o fereastră. Pe capul crucii este incizată o reprezentare a lui Dumnezeu, iar deasupra, în părți, scrie TA, la dreapta și TĂL, la stânga (TATĂL). Sub reprezentarea lui Dumnezeu, este scena răstignirii. Pe brațul drept este incizat IS, sub care este o reprezentare, posibil a Fecioarei Maria cu pruncul, iar pe brațul stâng este incizat HR, sub care este o altă reprezentare, posibil Maria Magdalena. În partea superioară a piciorului crucii, în partea inferioară a reprezentării Răstignirii, de-o parte și de alta este incizat Ni, respectiv CA - NICA (învinge). Sub reprezentare se derulează inscripția, în caractere latine, greu lizibile. Spatele crucii este în interiorul construcției. Capitelul nu se vede, fiind acoperit de perete, însă se observă partea centrală, inferioară a acestuia, pe care este incizat semnul crucii. Sub acesta, pe capul crucii este incizat un motiv solar. În fiecare colț al brațelor crucii, din nou, apare câte un motiv solar, iar în mijloc este un motiv solar cu o inscripție în centrul său (medalion). Sub acesta se desfășoară inscripția în caractere latine. Inscripțiile sunt greu descifrabile, chiar ilizibile. Crucea nu are bază.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)=130 cm; Lățime (l)= 16 cm; Lungime brațe (L.br)=54 cm; Capitel: Înălțime (h)=11 cm; Lățime (l)=32 cm; Medalion: Diametru (d.)=27 cm;
Inscripții: Crucea prezintă inscripții scrise în alfabet latin pe picior față și spate. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L.r.)=26 cm; Înălțime literă (h.li.)=2,5 cm.

Share Post :

Leave a Reply