Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Malu Roșu

Localitate: Malu Roșu
UAT: Ceptura
Județ: Prahova
Adresă: DJ 238, nr. 11
Reper geografic Crucea se află la marginea satului Malu Roșu, la nord-est, la intersecția drumurilor DJ 238 și DC69, la circa 50 de metri est de școală.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: S-SE/N-NV
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Eroziune, vandalism.
Data documentării: 7/21/2017
Observații: Varul, dacă se încearcă curățarea, se va îndepărta cu cel puțin 1 mm din calcarul crucii. Este puțin înclinată în spate. Posibil să fi avut capitel.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Face parte dintr-un complex de trei cruci. Cea mai recentă, care nu prezintă interes este o troiță închisă cu lemn și acoperită cu tablă. Această cruce [1] se află în partea din dreapta, într-un soclu, și pare a fi cea mai veche. Este în stare de conservare foarte proastă, a fost văruită cu alb și albastru în repetate rânduri, astfel încât tot ceea ce se regăsește pe ea este erodat și greu de identificat. Pe față, în partea superioară a coloanei, se văd urmele unei inscripții, iar dedesubt se poate observa, cu greutate, decorul cu medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Medalionul central are diametrul mai mare decât al celorlalte și pare că ar fi avut o inscripție inelară și un medalion concentric în interior. Probabil că toate medalioanele exterioare aveau, în centrul lor, inscripții, având în vedere că în interiorul celui de pe picior se poate distinge grupul de caractere „XC”. Sub acest medalion se desfășoară inscripția, în caractere chirilice, din care se disting cu greu șase rânduri (L rând=27 cm, h literă=5 c). Pe spate nu este nici măcar văruită. Latura din dreapta este profund afectată de eroziune, iar elementele de pe această suprafață sunt greu de identificat. Pe cap se pot observa urmele unei inscripții (sunt mai vizibile primele trei litere din ultimul rând). Pe braț, profilul erodat avea un model identic cu cel de pe brațul stâng, acum greu vizibil. Pe picior, se poate observa desfășurarea unei inscripții alcătuită din cel puțin patru rânduri. Primele două sunt acoperite de var, iar literele celorlalte rânduri pot fi identificate cu greutate. Latura stângă păstrează mai multe elemente. Pe cap, există o inscripție greu lizibilă, alcătuită din șase rânduri (L rând= aprox. 16,5 cm, h literă=aprox. 5 cm), iar pe braț se poate observa un ornament de tip geometric sau vegetal (vezi foto). Inscripția de pe picior, în caractere chirilice, s-a păstrat cel mai bine, desfășurându-se pe opt rânduri (L rând= aprox. 17,5 cm, h literă=aprox. 6 cm). Nu prezintă urme de pictură. A fost văruită cu alb și albastru în repetate rânduri, așadar tot ceea ce se regăsește pe ea este erodat și greu de identificat.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 138 cm; Lățime (l)= 37-45,5 cm; Grosime (Gr.)= 23-30 cm; Lungime Brațe (L. br.)= 79 cm; Lățime brațe (l. br.)= 43 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 27 cm. Baza: Lățime (l)=78 cm; Lățime (l)=69 cm; Înălțime (h)=28 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice. Pe cap, în partea dreaptă: Lungime (L) rând = aprox. 17 cm, înălțime (h) literă = 6 cm. Pe picior: Lungime (L) rând = 6 cm, înălțime (h) literă = 5 cm.

Share Post :

Leave a Reply