Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Meliceşti

Nume: Crucea Domnitorului
Localitate: Meliceşti
UAT: Telega
Județ: Prahova
Adresă: Prunii Mitului
Reper geografic Se află pe vârful muntelui Meliceşti, aprox. 800 m altitudine, în apropiere de locul numit Prunii Mitului.
Tip de proprietate: Proprietatea publică a statului
Istoric: Ridicată pentru a comemora trecerea domnitorului Carol I pe la Meliceşti, pe 25 iulie/6 august 1866 într-o călătorie destinată cunoaşterii ţării.
Autor: Paul Focşeneanu, sculptor
Comanditar: Consiliul General al Judeţului Prahova, preşedintele Consiliului George Grigore Cantacuzino, prefect Theodor Constantin Văcărescu
Orientare: E-V
Stare de conservare: Moderată
Riscuri și amenințări: Vandalism
Lucrări anterioare de restaurare: Dărâmată la cutremurul din 1977, crucea a fost repusă în poziţia iniţială în anul 2000, cu mijloace locale ale primăriei Telega, fără respectarea principiilor de restaurare (ansamblul este sprijinit de un stâlp metalic, s-a folosit ciment şi metal care ru
Data documentării: 1/24/2019
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Ansamblu monumental. Crucea propriu-zisă, de tip latin, cu capitel, este înălţată pe un soclu monumental, care la rândul lui se află pe un postament format din 3 trepte. Ornamente vegetale sculptate în implemente de marmură, aşezate între braţe. Capitelul este de asemenea decorat cu motive vegetale. Stema casei Hohenzollern-Sigmaringen, de marmură, la intersecţia braţelor, pe faţa principală a crucii (blazon cu patru câmpuri, 2 albe şi două negre, în diagonală, coroana regală deasupra blazonului). După urmele rămase, este posibil ca şi pe cealaltă faţă a crucii să fi existat un medalion similar. Ansamblul monumental este extins la un pătrat cu latura de 10 m, ale cărui colţuri sunt demarcate prin câte două lespezi longitudinale de piatră, similare celor din postament, aşezate în unghi de 90 de grade.
Dimensiuni: Crucea, inclusiv postamentul, dimensiuni maxime: Înălțime (h)= 400 cm; Lățime (l)= 200 cm; Grosime (Gr.)= 200 cm (Potrivit datelor de arhivă)
Inscripții: Crucea prezintă inscripţii cu caractere ale alfabetului de tranziţie pe cele două feţe. Pe faţa principală: "MULŢUMIMU / ŢIE DUMNEZEU / CĂ ... TU / CUVÂNTULU PRO / ROCULUI ISAIA / VA LOCUI NORO / DUL MEU ÎN CE / TATEA PĂCII / ŞI VA LOCUI NĂ / DĂJDUINDU ŞI / ... / ... / ”

Share Post :

Leave a Reply