Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Perșunari

Localitate: Perșunari
Județ: Prahova
Adresă: DC73
Reper geografic Crucea se află în extravilanul localității Gura Vadului, la cca 460 de m E de ieșirea din sat și la cca 425 de m E de malul estic al râului Tohăneasa, la intersecția drumului agricol DC73 cu un alt drum agricol și la 580 de m S de cimitirul din Perșunari.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Eroziune, alunecări de teren
Data documentării: 6/15/2017
Observații: Face parte dintr-un grup de două cruci amplasate aproape de o intersecție și la capătul unui câmp agricol. O posibilă sursă de piatră este cea de la Ciolani, jud. Buzău, unde era o carieră și unde se făceau multe cruci. Crucea este marcată pe harta topografică militară nu și pe planul director de tragere. Tot pe harta topografică militară 1:25000 mai este marcată o altă cruce la cca 130 de metri sud, cotul aceluiași drum agricol DC73 când intră în Gura Vadului și trece peste Ghighiul.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin, cu capitel. Pe cruce apar motive acvatice, valuri. Sub capitel, pe care este inscripționat anul, se află capul, decorat cu motive geometrice (triunghiuri). Sub acesta se află o inscripţie cu litere chirilice. Crucea este înconjurată de modele în valuri. În centru se află un medalion care conține o rozetă. Medalionul din centru este mărginit de tetragrama „IC-XC-NI-KA” din care mai sunt lizibile doar „NI-KA” și inscripția de pe picior, „XC”. Pe ambele canturi ale piciorului se găsesc inscripţii. Pe canturile braţelor se află inscripţii. Inscripțiile sunt dispuse astfel: pe brațe-opt rânduri, pe dreapta-cinci rânduri, pe stânga-șase rânduri, pe braţul drept-patru rânduri, pe braţul stâng-patru rânduri. Piciorul crucii se continuă în pământ. Textul este neîngrijit, pare realizat de cineva mai puțin priceput în inscripționare. Piciorul și o parte a inscripției de pe picior este îngropat în pământ. Se află într-o stare bună de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)/ cu capitel= 114/17 cm; Lățime (l)/ cu capitel= 28 cm/ 43 cm; Grosime (Gr.)/ cu capitel= 18 cm/21 cm; Lungime brațe (L. br.)= 55 cm; Lățime brațe (l. br.)= 27 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 20 cm
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 23 cm; Înălțime literă (h. li.)= 5 cm.

Share Post :

Leave a Reply